A hajófelújítás folyamata, menete

A hajó felújítást időben érdemes elkezdeni, akár házilag akarjuk kivitelezni, akár hajó belsőépítészt, hajóépítő céget  bízunk meg a feladattal. A hajó belső átalakításához és felújításához fontos figyelembe venni a hajó stílusát, korát és a legújabb trendeket és technológiákat egyaránt.

Kik fordulnak hozzánk hajófelújítási projekttel?

Jellemzően magánemberek szeretnék felújítani értékes, szeretett hajóikat, vagy cégek többféle üzleti célzattal, különböző szolgáltatói szegmensekbe szánt kisebb-nagyobb méretű járművüket. Nem ritka az sem, hogy már gyártásban lévő kedvtelési célú hajózásra gyártott sorozattermék ráncfelvarrását, dizájnjának újragondolását valósítják meg. A legmagasabb hozzáadott érték, mind tervezői, mind kivitelezői oldalról a luxus szegmensben lelhető fel ebben az ipari műfajban.

Milyen szakemberek tudnak segíteni a hajófelújításban a tisztelt tulajdonosoknak? 

Egy hajó felújításához, ráncfelvarrásához, átépítéséhez több “szakma” szoros együttműködésére van szükség, vagyis az a legideálisabb, ha szoros együttműködésben történik, mivel minden-mindennel összefügg, és csak így lehet egy szép, igényes végeredményre számítani.

Alapvetően először a hajó-, és cégtulajdonosok (tisztelet a kivételnek), a hajóépítő szakembereket, cégeket keresik fel:

 • fém hajóépítőt
 • műanyag hajóépítőt
 • fa hajó építőt
 • hajóasztalost
 • festőt
 • hajógépészt
 • kárpitost
 • stb… 

Ha nagyobb átalakítást, átépítést szeretnének eszközölni járművükön, mely hatósági engedélyeztetést, a hatóság felé benyújtandó dokumentációt igényel akkor a hajómérnököt is felkeresik. Ezen szakmák mind szükségesek egy nagyobb hajófelújítás elvégzéséhez.

Azonban azon részekért, melyet a hajó felhasználója lát, élvez, és használatba vesz, illetve egyben a hajótól független külső szemlélőnek is vizuális élményt nyújt, legfőképp a hajódizájner (hajó belsőépítész) felel. 

hajóbelső felújítás előtte utána kép
hajóbelső felújítás előtte utána kép

Ha a hajó felújításáról van szó, miért jó választás a Lukacs & Mate?

A Lukacs & Mate a balatoni és folyami hajók külső design- és belsőépítészeti tervezése, felújítása, építése során olyan hajótervező-, ipari termék és formatervező mérnök csapattal és a korábban felsorolt hozzáértő hajóipari szakemberekkel dolgozik együtt, akik a legjobbak a magyarországi piacon, ami azért is nagy dolog, mert hatalmas a hiány ezen a területen. 

Hajófelújítási projektek egy kézben

A Lukacs & Mate az egész hajófelújítási, átépítési projektet vizuálisan, funkcionálisan, formailag és  rengeteg más (akár hajózási, működtetési stb.) szempontot figyelembe véve fogja össze, tervezi meg, és aztán közreműködik a kivitelezésnél is a folyamat lezárásáig. A mai világban ennek egyre nagyobb jelentősége van (kis hazánkban és a környező tengerrel rendelkező országokban), a kedvtelési céllal sorozatgyártott, vagy egyedi, de akár az üzleti céllal használt járművek esetében is. 

A terméknek, szolgáltatást végző hajónak el kell tudnia magát adni már az első megtekintés pillanatában, aztán a használatba vételnél ezt az érzést minimum alátámasztania vagy fokoznia illik. Ehhez érdemes felkeresni a felújítás, gyártás megkezdése előtt a hajódizájnert (hajó belsőépítészt):

 •  aki készít hozzá felújítási terveket
 • majd építésvezetési támogatással végigkíséri a projektet. 
 • Kitalálja a jármű akár teljes, új külső-belső arculatát
 • meghatározza a színeket, textúrákat, formákat, 
 • funkcióváltozásnál megvizsgálja a lehetséges térelrendezési irányokat, lehetőségeket, szem előtt tartva számos hajózási, hatósági szabályt.

Luxus hajók felújítása

Ennek a legnagyobb fontossága (kikerülhetetlenül nagy jelentősége) a luxus és prémium szegmensbe szánt termékeknél, illetve az igényes szolgálatatást nyújtó, üzleti céllal működtetett hajóknál van. Miután az ötletelési, és tervezői fázison túl vannak a felek, és elfogadásra kerültek a tervek megkezdődhet a kivitelezés megszervezése. Nagyon fontos, hogy a kivitelezés folyamatánál figyelembe legyen véve a különböző szakmák szoros egymásra épülése, sorrendisége.

projektek esetében elkerülhetetlen az építésvezető alkalmazása. Szép, és igényes végeredményt csak egymással együttműködő, és egymásra figyelő szakemberekkel lehet elérni. Így lehet időhatékony a munka, illetve mivel sokszor szűk terekről van szó elengedhetetlen a profi szervezés és egymás segítése. Eközben a tervezők a folyamat egésze alatt együttműködnek a szakemberekkel, tulajdonossal.

Melynek a vége, ha minden szépen és jól alakult öröm, és jó érzés lesz….amikor a megrendelő elé tárul a valóságban is, a látványterveken elfogadott produktum.

hajóbelső felújítás előtte utána kép

Hajótervek, hajóépítő projektek-hajófelújítás – további előtte-utána képek

A hajófelújítás legizgalmasabb része, amikor a tervezett hajó design gyönyörűen életre kel, és összehasonlítjuk a kiindulási állapotot az egyedileg tervezett 3D hajómodellel, majd a kézzelfogható kivitelezés eredményével.